utorok 16. októbra 2012

Posledné (zatiaľ) zlodejstvo Lipšica na ministerstve deň pred vymenovaním novej vlády

Predstavte si, že je 3. apríla 2012. A tiež si predstavte, že ste minister vnútra SR. To, že je 3.apríla znamená, že o deň neskôr prezident Ivan Gašparovič vymenuje novú vládu SR, ktorá vzišla z marcových volieb.

Čo by ste VY ako vtedajší minister vnútra (Daniel Lipšic), resp. jeho klika na ministerstve robili? Balili by ste si kufre? Lúčili sa zo zamestnancami? Ale to hádam nie. Daniel Lipšic spoločne s jeho vernými využili čas užitočnejšie a dňa 3.apríla podpísali Zmluvu číslo: SITB_ZM_SE_OVO1-2011-001804-069_2012.

Čo myslíte, kto stojí na druhom konci zmluvy? Samozrejme spoločnosť DITEC, a.s. . Celková čiastka zmluvy predstavuje 3 057 278 EUR (viac ako 92 000 000 Sk). Dátum uzavretia je 03.04.2012, dátum zverejnenia – 04.04.2012 a dátum účinnosti – 05.04.2012. K prepojeniam DITEC, a.s. na ministerstvo vnútra sa ešte dostaneme.

Najprv k samotnej zmluve. Oznámenie týkajúce sa danej zákazky bolo zverejnené formou predbežného oznámenia č. 2011/S 121-200894 z 28.06.2011. Nasledovalo Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania číslo: 2011/S 125-207859 z 02.07.2011. Predmetom zákazky bol návrh a implementácia centrálneho informačného systému matrík spracovávajúceho citlivé informácie, sprístupnenie elektronických služieb matriky a zabezpečenie migrácie údajov (CISMA – Centrálny informačný systém matrík). Bola doručená len jedna ponuka – ponuka práve od DITEC. Dátum rozhodnutia o zadaní zákazky – 03.04.2012. Náhoda? Určite nie...

Najprv ku kvalite a cene práce. Ako pracuje DITEC, vieme. Stačí si prečítať článok na www.lipsic.net "Ako sa eviduje obyvateľstvo na Slovensku?". Tu sa nachádzajú aj konkrétne doklady, faktúry, ako aj diela. Je neuveriteľné, aké sumy si "bije" DITEC. Uvediem jeden príklad a ten sa týka plnenia Zmluvy o dielo na IS Registra fyzických osôb (IS RFO) – SE-15-55/OVO-2010. Faktúra z 4500191224 (všetky faktúry sú zverejnené na lipsic.net) z 18.5.2011 obsahovala aj položku "Technický návrh". Cena tejto položky predstavuje 528 401 EUR. Počet človekodní – 655. To ale znamená, že za jeden človekodeň si DITEC účtovala cca. 807 EUR. Človekodeň znamená 1 osoba a 8 hodín práce. Pohrajme sa ešte s číslami a vypočítajme koľko si DITEC účtoval na hodinu. Pri počte človekodní 655 bolo odpracovaných 5240 hodín. Tým pádom to vychádza, že DITEC si účtuje 101 EUR/hodina. To ale vôbec nie je zlé... Daný technický návrh obsahuje 89 strán. Tým pádom jedna strana dokumentu vychádza na 5 937 EUR. Veľmi slušné... Čo sa týka kvality práce, vidíme, že väčšinou ide o priemerné až podpriemerné plnenie.

Teraz k ďalším aspektom. Skúsme si vysvetliť ako je to možné, že takáto firma dostane narýchlo takú zákazku. Budem sa opakovať zo svojich predošlých článkov, ale dúfam, že to čitateľom nebude vadiť. Zmluvu dňa 3.apríla 2012 podpisoval vedúci Služobného úradu Ministerstva vnútra SR – Ing. Marcel Klimek na základe splnomocnenia č.p. SLV-PS-994/2010 z 14.09.2010, ktoré mu podpísal minister Daniel Lipšic (že by poistka, aby ostal "čistý"?). Zhodou okolností, Klimek pracoval pred svojim ministerským pôsobením ako výkonný riaditeľ v skupine spoločností Immocap. Zhodou okolností je jedným z vlastníkov danej skupiny Ing. Peter Lukeš. A zhodou okolností je Ing. Peter Lukeš aj vlastníkom spoločnosti DITEC, a.s. . Všetko je dohľadateľné na internete. Daná zmluva nie je jediným biznisom, ktorý Lukeš na ministerstve vnútra zrealizoval. Bolo ich oveľa viac.

K Lukešovi je známe, že ho v roku 2003 vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda zaradil do "Skupinky", ktorá podľa neho mala škodiť slovenským národným záujmom. Okrem Lukeša tu figurovali Miloš Žiak (predseda Izraelskej obchodnej komory v SR), Ján Mojžiš (riaditeľ NBU SR) a iné osoby. Tieto prepojenia ostali zrejme aktuálne dodnes. Akurát sa len zmenili politici kooperujúci so "Skupinkou".

Údajne spravodajský materiál Kocúr z mája 2012 spomína mená Lukeš, Žiak, Mojžiš v kontexte veľkej štátnej zákazky na dodávku odpočúvacieho zariadenia pre MV SR. V rámci rezortu so "Skupinkou" spolupracovala iná skupinka – Daniel Lipšic, Marcel Klimek a Milan Krajniak (poradca pre rómsku problematiku). Vzhľadom na to, že za dodávku mal zodpovedať poradca Lipšica pre rómsku problematiku Krajniak, čo považujem za dosť neštandardné, môžeme urobiť záver, že rómska kriminalita je u nás naozaj na obrovskej úrovni. Na dodávke maximálne zarobila spoločnosť Orga-Trade, a.s., kde podiel na zisku mali podľa "Kocúra" všetky vyššie uvedené osoby.

Pozrime sa na to aj z pohľadu národnej bezpečnosti.

Dodávku odpočúvacieho zariadenia mala realizovať slovenská spoločnosť Orga-Trade, a.s. . Vlastnená osobami majúcimi veľmi blízko k Izraelskej obchodnej komore. A dodať zariadenie mala izraelská spoločnosť VERINT. Väčšinu informačných systémov pre ministerstvo vnútra realizuje spoločnosť DITEC vlastnená tými istými osobami. A ako keby čírou náhodou je Lipšicovi preukázané, že sa v roku 2011 stretol/stretával s "bývalým" izraelským kapitánom vojenskej rozviedky AMAN – Aronom Shavivom. Pritom kontakt s touto osobou priznal aj Lipšic samotný počas svojej tlačovej konferencie, kde sa snažil vyvrátiť pravdivosť informácií zverejnených na lipsic.net, čo sa mu ale veľmi nepodarilo. Kto chce, nech si pozrie túto tlačovú konferenciu na TA3 alebo jej časť na YouTube. Je tu jasne vidno ako sa Lipšic snaží byť verbálne presvedčivý. Tým však, kto sa do veci rozumie, je z tlačovej konferencie jasné, že neverbálny prejav Lipšica naznačoval neistotu, ktorú sa ten snažil zakrývať sileným úsmevom. Čo sme mohli pozorovať, bol jemný motorický nepokoj, olizovanie spodnej pery a klopenie očí, čo naznačuje tendencie k úniku zo situácie. Počas tejto tlačovej konferencie Lipšic striedal okamihy istoty až útoku (keď hovoril o vyšetrovanej kauze) s okamihmi, keď cítil neistotu, klamal a chcel "ujsť preč". Tak ako milí čitatelia, je to v súlade s národnou bezpečnosťou SR alebo nie? Podľa mňa nie je.